Egyesületünk rövid története

 Az ösvénytaposó név először a ’90-es évek elején fogalmazódott meg bennem, akkor még diákok révén, Ösvénytaposó Diákok Köre néven. Több kisebb helyi (Zalai) túrát szerveztem, diáktársaimnak, illetve egyéb érdeklődőknek. 1995-ben Budapestre költöztem, de a túrázással továbbra is aktívan foglalkoztam, ennek köszönhetően több teljesítménytúrán is segítettem, valamint turistajelzés festésekben is részt vettem. 1997. szeptemberében, az új 3x50 teljesítménytúrán pontőrködés közben felvetődött az ötlet, hogy az ösvénytaposó néven valamilyen szervezetet hozzak létre. Több lehetséges név közül kiválasztottuk az Ösvénytaposó Baráti Társaság nevet.

Hosszas utánajárás után kerültem képbe a Budapesti Természetbarát Körrel, ahol Tholt Albert segítségével, mint szakosztály 1998. áprilisában hivatalosan megalakultunk.

Pár évig a Budapesti Természetbarát Központ szakosztályaként működtünk. Megalakulásunk egy éves évfordulójára megrendeztük első teljesítménytúránkat a Pilis-hegységben, mely a Kevély Körüli Kevergés nevet kapta. Szakosztályunk nagyon sok turistajelzés felújítást végzett ebben az évben a Budai- és a Pilis-hegységben. Tholt Albert sajnálatos halála után, bizonytalanná vált a BTK helyzete, ezért döntöttünk úgy, hogy önálló egyesületet alapítunk.

Nehézkes és hosszadalmas procedúra után, több ember segítségével jött létre az egyesület 2003-ban, amit a Fővárosi Bíróság Ösvénytaposó Baráti Társaság Közhasznú Sportegyesület néven jegyzett be, 16 alapító taggal.

Egyesületünk fő tevékenységi köre a természetjárás, turistajelzés festés, túrarendezés, természetvédelem és ezek népszerűsítése. Rendezünk teljesítménytúrákat a Pilisben és a Bakonyban, szervezünk nyílt túrákat (egyesületi túrákat), túramozgalmakat, valamint rendszeresen újítjuk a turistajelzéseket elsősorban a Pilis- és a Bakony-hegységben. Lehetőséget biztosítunk hazánk szép tájainak felkeresésére, történelmi és kulturális emlékeinek megismerésére.

Tagjaink között vannak aktív túrázó és a munkában segítő tagok, valamint vannak passzív tagok is, akik a természet szeretetüket tagságukkal fejezik ki.

 

Egyesületünk célkitűzései:

 

Magas színvonalú Teljesítménytúrák rendezése, a Bakonyi Barangolás 2003-ban az Év teljesítménytúrája lett.

Jelvényszerző túramozgalmak szervezése: Öreg-Bakony Bakancsosa, Dornyay Béla Emlékút, Rómer Flóris Emlékút, Ösvénytaposók Nyomában, Ösvénytaposó Ultra Kupa

Magas szintű, szakszerű turistajelzés festés.

 

Várunk minden természetet szerető, aktív és passzív tagot sorainkba korra, nemre, vallásra való tekintet nélkül.
Aktív tag az, aki részt vesz az Egyesület által végzett tevékenységekben, aktívan túrázik és minősít.
Passzív tag
az, aki nem vesz részt az Egyesület által végzett tevékenységekben, túrázik, de nem minősít!

Légy Te is Ösvénytaposó, vár egy jó csapat. Légy Te is szervezett természetjáró!

 

Petró Zoltán Tamás
Ösvénytaposó Baráti Társaság elnöke

 

Alapszabály

Tagdíjak és kedvezmények

OBH jelentés 2012.

OBH jelentés 2013.

 

 

OBH jelentés 2014.

OBH jelentés 2015.

 

 

Legfrissebb túra
időpontok

Legtőbb túrán
résztvevők

Legújabb hírek

© 1012-2014. Minden jogot fenntartunk.
Web designer & Developer Annár Zsolt