Név szerinti keresés

Rómer Flóris Emlékút

Túra teljesítők - Információk - Képek

Rómer Flóris Emlékút

rftm_html_m69055703.jpg

Rómer Flóris Emlékút

Jelvényszerző túramozgalom  

Díjazás:rftm_html_m78aea08f.jpgJelvény

 

Kedves érdeklődő!

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2009-ben indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben. Méltó emléket szeretnénk állítani Dr. Rómer Flórisnak, aki a Bakony-hegység első tudományos kutatója és legkiválóbb ismerője volt. A Magyar régészet megalapozója.

 

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetnek a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel.

Az útvonal a festői szépségű Cuha-völgyből indul, majd a Porvai medencéből nyílik csodálatos panoráma a hegység legmagasabb hegyeire. Végig vezet a Barátok-útján, melyen régen a Bakonybéli szerzetesek jártak. Körbe járják Bakonybélt, és a Szent-kútat, ahol egykor Szent Gellért remetéskedett. A Kerteskői-szurdok varázslatos sziklái közt folyó Gerence-patakot kísérik, majd a Nagy-Som-hegy oldalában végig haladva eljutnak a Zoltay-forráshoz. Zirc főterén megtekinthető a 0 km-es bakancsot ábrázoló kő, majd Nagyesztergárra érve Ányos Pál szülőházát is megnézhetik. Hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet az út, gyönyörködhetnek a festői szépségű Csesznek várában. Felkapaszkodnak a Zörög-hegy tetejére, ahol egykor a Rómer Flóris kilátó állt. Keresztezve a kanyargós Cuha-patakot , majd Vinyét érkeznek meg a Likas-kő-barlanghoz, melyen a bátrabbak át is mehetnek! A Bodzás-árok szép sziklái között megérkeznek az Ösfenyvesbe Fenyőfőre. Megkerülve a Kakas-hegyet megpihenhetnek a Szent-keresztnél, majd a Bécsi-árok széles völgyén át jutnak el túránk végpontjához Bakonykoppányba.

Az emlékút a zöld sáv jelzésen vezet Porva-Csesznek vasútállomástól Bakonykoppányig, kivéve a Kerteskői-szurdok és a Zoltay-forrás között.
A túramozgalom 72,5 km hosszú. Bármelyik irányból végigjárható.

rftm_html_m5063f989.jpg

Szentkereszt

 

  rftm_html_1507b3a2.jpg

Kő-árok

A túramozgalom útvonala: Porva-Csesznek vasútállomás – Porva – Kisszépalmapuszta – Barátok-útja – Bakonybél – Kerteskői-szurdok – Nagy-Som-hegy oldala – Zoltay-forrás – Zirc – Nagyesztergár – Rekettyés-patak – Kő-árok – CsesznekZörög-tető – Kőpince-forrás – Kőpince-barlang – Vinye vasúti megálló – Likas-kő-barlang – Bodzás-árok – Fenyőfő – Kakas-hegy – Szentkereszt – Bécsi-árok – Lipka-föld – Bakonykoppány

A turistajelzéseket folyamatosan újítjuk lehetőségeinkhez képest, melyek szűkre szabottak. Ezért előfordulnak olyan helyek, ahol a turistatérkép használata szükséges.
2008-ban megfestettük a Fenyőtől Bakonykoppányig vezető új zöld sáv jelzést, ahol eddig nem vezetett turistaút. 2009-ben megfestettük a Nagyesztergár és a Rekettyés-patak között a zöld sáv jelzés új nyomvonalát, mivel a régi út járhatatlan volt.

A teljesítés feltételei:

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, bármelyik irányból, több év alatt, több szakaszra bontva is végig járható (mindig onnan folytatva, ahol megszakították).

Igazolás: az útvonalleírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére kell eljuttatni, amelyhez mellékelni kell egy felbélyegzett válaszborítékot (postakész boríték). A teljesítés elfogadása után az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő lakcímére postázzuk.

rftm_html_217ceb1e.jpg

rftm_html_m594a9144.jpg

Nagyesztergár, kereszt

Bakonybél, kereszt

Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található.

Az igazolófüzet ára 2015-től 900-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is.

Megrendelés e-mailben: osvenyinfo@gmail.com

 

Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérhetnek.

A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és élményekben gazdag túrákat kívánunk!
Ha megrongálódott vagy hiányos turistajelzést talál, akkor jelezheti Egyesületünknek e-mail-ben a pontos hely megadásával.

Egyesületünk elérhetőségei:

Ösvénytaposó Baráti Társaság

Petró Zoltán Tamás

1476 Budapest, Pf. 140.

Petró Zoltán Tamás: 06-30/319-3378          Petróné Felleg Annamária: 06-30/316-8942

e-mail: osvenyinfo@gmail.com

Legfrissebb túra
időpontok

Legtőbb túrán
résztvevők

Legújabb hírek

© 1012-2014. Minden jogot fenntartunk.
Web designer & Developer Annár Zsolt