Dornyay Béla Emlékút

Jelvényszerző túramozgalom

Kedves érdeklődő!

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2006-ban indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben, mellyel a neves kutatónak, a Bakony szerelmesének szeretnénk méltó emléket állítani.

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetnek a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel. Az útvonal hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet, gyönyörködhetnek, a festői szépségű Csesznek várában, majd egy igen kellemes vizű forrásból ihatnak. Megcsodálhatják a szépen felújított Szépalmapusztai arborétumot. Ellátogathatnak a Bakony-hegység egyik legszebb településére Bakonybélbe, és ihatnak a bővizű Szent-kút vizéből, mely egykor Szent Gellért szomját is oltotta. Felkapaszkodnak a Hajagok csúcsaira, majd leereszkednek a világszerte híres Herendre, ahol felkereshetik a Herendi Porcelángyár múzeumát is.
Az emlékút végig a sárga sáv jelzésen vezet, mely 53 km hosszú. Bármelyik irányból végigjárható.

A túramozgalom útvonala:

Porva-Csesznek vasútállomás – Károlyháza – Aranyos-völgy – Csesznek – Zörög-hegy oldala – Kőpince-forrás – Kőpince-barlang – Vinye vasúti megálló – Hódós-ér – Üveghuta – Porva – Szépalma, arborétum – Száraz-Gerence-völgy – Bakonybél – Szent-kút – Mester-Hajag – Ráktanya – Augusztintanya – Középső-Hajag – Hegyi-puszta – Herend

Fontos változások: Az üveghutánál a kútágas elkorhadt, kidőlt. A kerítésen jól láthatók a jelzések, azt kell megszámolni. Vinye, Pokol Csárda: jelenleg zárva, helyette a Vinye.hu büfében lehet bélyegezni.

A teljesítés feltételei: a túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, akár több év alatt, több szakaszra bontva is (minden esetben onnan folytatva, ahol megszakították).

Igazolás: az útvonal leírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére kell eljuttatni, amelyhez mellékelni kell egy felbélyegzett válaszborítékot, ajánljuk a postakész borítékot. A teljesítés elfogadása után az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő lakcímére postázzuk.

Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található.

Az igazolófüzet ára: 1.000-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is.

Megrendelés e-mailben: osvenyinfo@gmail.com valamint az alábbi Megrendelés űrlapon.

Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérhetnek.

A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és élményekben gazdag túrákat kívánunk!

Scroll Up