Túra filozófiánk

GONDOLATOK A TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÁSRÓL

A teljesítménytúra a természetjárás szervezett formája, igazi túra hamburger, mivel a túrázó készen kap egy túratervet.  A túraterv tartalmazza, hogy mikor induljon a túrázó, merre menjen, várhatóan mikor fejezi be a túrát és hogyan jut haza. Mindezeket a teljesítménytúra igazolófüzete tartalmazza, ami további részleteket biztosít a tájékozódáshoz. A túrázónak csak azt kell eldöntenie, mikor szeretne indulni a megadott intervallumon belül, hány kilométert szeretne gyalogolni, a többiről a túra Rendezője gondoskodik. A túrázó általában étkezési ellátásban is részesül, de ez csak plusz szolgáltatás. Az általunk szervezett teljesítménytúrák célja a természetjárás megszerettetése, a teljesítménytúrázás megismertetése, de nem a teljesítmény fokozására való ösztönzés elsődleges célunk. A szintidők általában bőre szabottak, hogy legyen lehetőséged gyönyörködni a tájban, de szükség van szintidőre, mert az ellenőrzőpontokon tartózkodó emberektől nem várható el, hogy egész nap várják a túrázókat. Természetesen a hosszabb távú túrákon komolyan vesszük a szintidőt, de pár perces késés esetén, elfogadjuk a teljesítést.

Amennyiben kedved támadt kipróbálni a természetjárás szervezett formáját, csomagolj be magadnak mindent, amit egy átlagos kirándulásra szoktál és a megadott rajthelyen jelentkezz a túrára. Túravezetőd az igazolófüzeted lesz, tehát alapvető tájékozódási készségre, térkép ismeretre szükséged lesz a túra során, ezalatt azt értem, hogy ismerned kell a turistajelzéseket és értelem szerűen követned kell az útvonal leírás szerint. A nevezési díjért cserébe mi biztosítjuk számodra az útvonalat, az útvonal részletes leírását ellenőrzőpontokkal megtűzdelve, hogy időről-időre meggyőződhess róla, jó irányba haladsz. Amennyiben módunkban áll némi elemózsiát és frissítő nedűt is biztosítunk számodra, hogy jobban érezd magad.

A résztvevők révén biztosítjuk, hogy sose érezd magad egyedül és új barátokra lelhess, hiszen a természetet kedvelők, mind természetbarátok!

Az utolsó ellenőrzőponton, azaz a célban örömmel fogadunk, megkapod a túra emléklapját és kitűzőjét, valamint meleg kézfogással szimbolizált gratulációnkat. Ezzel megtetted az első lépést az önálló túrázás útján.

Remélhetőleg jól érzed majd magad és megfertőződsz a természetjárás eme formájának szenvedélyével, ami nem kórós, de nagyon ragályos, viszont igen egészséges testednek, lelkednek egyaránt.

Várunk sok szeretettel teljesítménytúráinkon!

Petró Zoltán Tamás
Ösvénytaposó Baráti Társaság elnöke

Legutóbbi bejegyzések

Bakonyi festés 3.

Bakonyi festés 2.

Bakonyi festés 1.

Hátizsák, öltözet

Tájékozódás hiánya

Túra filozófiánk