Rómer Flóris Emlékút

Jelvényszerző túramozgalom

Kedves érdeklődő!

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2009-ben indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben. Méltó emléket szeretnénk állítani Dr. Rómer Flórisnak, aki a Bakony-hegység első tudományos kutatója és legkiválóbb ismerője volt. A Magyar régészet megalapozója.

Az emlékút a zöld sáv jelzésen vezet Porva-Csesznek vasútállomástól Bakonykoppányig, kivéve a Kerteskői-szurdok és a Zoltay-forrás között, ahol a piros kereszt jelzést kell követni.
A túramozgalom 72,5 km hosszú. Bármelyik irányból végigjárható.

Az igazolófüzet ára: 1.300-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is. 

A túramozgalom útvonala:

Porva-Csesznek vasútállomás – Porva – Kisszépalmapuszta – Barátok-útja – Bakonybél – Kerteskői-szurdok – Nagy-Som-hegy oldala – Zoltay-forrás – Zirc – Nagyesztergár – Rekettyés-patak – Kő-árok – Csesznek – Zörög-tető – Kőpince-forrás – Kőpince-barlang – Vinye vasúti megálló – Likas-kő-barlang – Bodzás-árok – Fenyőfő – Kakas-hegy – Szentkereszt – Bécsi-árok – Lipka-föld– Bakonykoppány

Az útvonal a festői szépségű Cuha-völgyből indul, majd a Porvai medencéből nyílik csodálatos panoráma a hegység legmagasabb hegyeire. Végig vezet a Barátok-útján, melyen régen a Bakonybéli szerzetesek jártak. Körbe járják Bakonybélt, és a Szent-kútat, ahol egykor Szent Gellért remetéskedett. A Kerteskői-szurdok varázslatos sziklái közt  folyó Gerence-patakot kísérik, majd a Nagy-Som-hegy oldalában végig haladva eljutnak a Zoltay-forráshoz. Zirc főterén megtekinthető a 0 km-es bakancsot ábrázoló kő, majd Nagyesztergárra érve Ányos Pál szülőházát is megnézhetik. Hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet az út, gyönyörködhetnek a festői szépségű Csesznek várában. Felkapaszkodnak a Zörög-hegytetejére, ahol egykor a Rómer Flóris kilátó állt. Keresztezve a kanyargós Cuha-patakot, majd Vinyét elhagyva érkeznek meg a Likas-kő-barlanghoz, melyen a bátrabbak át is mehetnek! A Bodzás-árok szép sziklái között megérkeznek az Ösfenyvesbe Fenyőfőre. Megkerülve a Kakas-hegyet megpihenhetnek a Szent-keresztnél, majd a Bécsi-árok széles völgyén át jutnak el túránk végpontjához Bakonykoppányba.

2008-ban megfestettük a Fenyőtől Bakonykoppányig vezető új zöld sáv jelzést, ahol eddig nem vezetett turistaút. 2009-ben a Nagyesztergár és a Rekettyés-patak között vezető zöld sáv jelzés új nyomvonalát festettük meg, mivel a régi út járhatatlan volt. 2022-ben megújult a Vinye – Bakonykoppány közötti zöld sáv jelzés.

Fontos információk, változások: 
Fenyőfő: Bélyegzés a Fenyőfő italboltban. Petőfi S. u. 18. 
Nyitva: Hétfő, szerda, péntek szünnap. Kedd, Csütörtök, szombat: 7-12 és 15-20 vasárnap: 8-12 között.
Ha nem találod nyitva, készíts egy fotót.
Zörög-hegy: Fehér alapon, zöld betű-szám kombinációt kell keresni.
Likas-kő-barlang: Kék alapon, citromsárga háromjegyű számot kell keresni. 
Csesznek: Bélyegzés a Várvölgy Vendéglőben.  Vár utca 38.  Nyitva: 9-20 Hétfő szünnap!
Rekettyés-patak: Fehér alapon, zöld betű-szám kombinációt kell keresni. 
Országút, P+ elágazás: Fehér alapon, zöld betű-szám kombinációt kell keresni.

A teljesítés feltételei: a túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, bármelyik irányból, több év alatt, több szakaszra bontva is végig járható (mindig onnan folytatva, ahol megszakították).

Igazolás: az útvonal leírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére. A teljesítés elfogadása után az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő címére postázzuk. Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található. 

Megrendelés:
az alábbi Megrendelés gombra kattintva, valamint az osvenyinfo@gmail.com címen. 

A túramozgalom teljesítése után kérjük e-mailben érdeklődjön a postázási címről, mert az igazolófüzetben szereplő postafiók cím megszűnt.
E-mail: osvenyinfo@gmail.com 
Az igazolófüzetek mellé kérjük megcímzett válaszborítékot is mellékeljen. Ajánljuk a postakész borítékot, ahol nincs súlykorlátozás.
1-3 db füzethez elsőbbségi postakész kisboríték: 300 Ft, ajánlott postakész boríték: 800 Ft,
4-7 db füzethez közepes elsőbbségi postakész boríték: 750 Ft, ajánlott postkész közepes boríték: 1.200 Ft.

Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérhetnek. A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és élményekben gazdag túrákat kívánunk!