Bemutatkozás

Egyesületünk rövid története

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 1998. áprilisban alakult meg Budapesten. Több éven keresztül szakosztályként működtünk a Budapesti Természetbarát Körben (BTK).
Célunk a természetben való sportjellegű, aktív túrázás népszerűsítése, teljesítménytúrák, túramozgalmak, kerékpártúrák szervezésével. Fontosnak tartjuk a természet és a környezet aktív védelmét. Gondozzuk a jelzett turistaút hálózatot és közreműködünk annak fejlesztésében.
Tholt Albert a BTK elnökének sajnálatos halála után, bizonytalanná vált a BTK helyzete, ezért döntöttünk úgy, hogy önálló egyesületet alapítunk. 2003-ban a Fővárosi Bíróság Ösvénytaposó Baráti Társaság Közhasznú Sportegyesület néven jegyezte be az Egyesületet, 16 alapító taggal. Közvetlen tagja lettünk az MTSZ-nek. Egyesületünk elnöke Petró Zoltán Tamás, azóta is töretlenül tölti be tisztségét.

Tagjaink között vannak aktív túrázó és a munkában segítő tagok, valamint vannak passzív tagok is, akik a természet szeretetüket tagságukkal fejezik ki. Tagságunk összetétele igen sokrétű, korra, nemre és tartózkodási helyre nézve.
Megalakulásunk egy éves évfordulóján 1999-ben megrendeztük első teljesítménytúránkat a Pilis-hegységben, Kevély Körüli Kevergés néven. Azóta is megrendezzük, de már három táv közül lehet választani. A túra érinti az Egri várat, ahol az Egri csillagok című filmet forgatták.
2000-ben kezdtük előkészíteni a Bakonyi Barangolás teljesítménytúránkat, melyhez Bakonybél környékén teljes turistajelzés felújítást végeztünk. A túrát 2001-ben rendeztük meg először. Jelenleg 5 táv közül lehet választani, melyek Bakonybél környékét mutatják be. Az elmúlt években további teljesítménytúrákkal bővítettük az Egyesület palettáját a Budai-hegyekben: Hótaposó túra, Zugliget túra és Gercse túra. 

Megalakulásunk évében (1998.) kezdtük a turistajelzések teljes felújítását, a Budai-, és a Pilis-hegységben, majd később a Bakony-hegységben is. Több alkalommal részt vettünk az Országos kéktúra jelzések felújításában. Létrehoztunk új turistajelzéseket, teljesen új nyomvonalak kialakításával. Például: Fenyőfő és Bakonykoppány között vezető zöld sáv turistajelzés. Közreműködünk a turistatérképek javításában, terjesztésében. Tagjaink között vannak minősített útjelzés vezetők is. Kitartó munkánkat Czárán Gyula emlékéremmel díjazta az MTSZ. 

A Bakony-hegységben működtetünk három túramozgalmat, melyből kettő útvonalkövető, egy pedig érintőpontos túramozgalom. A lényege, hogy szabadon választott napokon, több részre osztva teljesíthető. A mozgalom igazolásához saját bélyegzőket készítettünk és helyeztünk ki az igazolóhelyekre. A teljesítést jelvénnyel jutalmazzuk.

Várunk minden természetet szerető, aktív és passzív tagot sorainkba korra, nemre, vallásra való tekintet nélkül.
Aktív tag az, aki részt vesz az Egyesület által végzett tevékenységekben, aktívan túrázik és minősít.
Passzív tag az, aki nem vesz részt az Egyesület által végzett tevékenységekben, túrázik, de nem minősít!

Légy Te is Ösvénytaposó, vár egy jó csapat!

Scroll Up