Dornyay Béla Emlékút

Jelvényszerző túramozgalom

Kedves érdeklődő!

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2006-ban indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben, mellyel a neves kutatónak, a Bakony szerelmesének szeretnénk méltó emléket állítani.

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetnek a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel. Az útvonal hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet, gyönyörködhetnek, a festői szépségű Csesznek várában, majd egy igen kellemes vizű forrásból ihatnak. Megcsodálhatják a szépen felújított Szépalmapusztai arborétumot. Ellátogathatnak a Bakony-hegység egyik legszebb településére Bakonybélbe, és ihatnak a bővizű Szent-kút vizéből, mely egykor Szent Gellért szomját is oltotta. Felkapaszkodnak a Hajagok csúcsaira, majd leereszkednek a világszerte híres Herendre, ahol felkereshetik a Herendi Porcelángyár múzeumát is.
Az emlékút végig a sárga sáv jelzésen vezet, mely 53 km hosszú. Bármelyik irányból végigjárható.
Az igazolófüzet ára: 1.300-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is.

A túramozgalom útvonala:

Porva-Csesznek vasútállomás – Károlyháza – Aranyos-völgy – Csesznek – Zörög-hegy oldala – Kőpince-forrás – Kőpince-barlang – Vinye vasúti megálló – Hódós-ér – Üveghuta – Porva – Szépalma, arborétum – Száraz-Gerence-völgy – Bakonybél – Szent-kút – Mester-Hajag – Ráktanya – Augusztintanya – Középső-Hajag – Hegyi-puszta – Herend


Fontos változások:
Porva-Csesznek vasútállomástól a sárga sáv jelzés egy szakaszon fakitermelés miatt nehezen járható. Ezért a sárga sávon kell menni a sárga háromszög, piros négyzet jelzések elágazásig (Károlyháza), innen a sárga háromszög jelzést kell követni a széles, köves erdészeti útig. Onnan az erdészeti úton jobbra tartva jutunk el Csesznek széléhez a fatelephez. 
Üveghuta: a kútágast felújították, a rajta található jelzéseket kell megszámolni.
Vinye, Pokol Csárda: újra megnyilt a csárda, de más néven. A bélyegző jelenleg nem érhető el, mert a Vinye.hu büfé bizonytalan ideig zárva tart. Fotóval lehet igazolni ezt a pont érintést.
Porva: A kocsma nyitvatartása betegség miatt változott, rövidült. A faluból kivezető sárga sáv turistautat lezárták, ezért Porváról az országúton kell menni Borzavár temetőig, majd a temetőnél jobbra tartva a műúton lehet eljutni Szépalmára. A másik irányból is csak ezen az úton lehet eljutni Szépalmáról Porvára.
Bakonybél: a buszmegállónál található boltban lehet kérni az Ösvénytaposó pecsétet, de elfogadjuk az OKT bakonybéli pecsétet is.
Csesznek: Bélyegzés  a Várvölgy Vendéglőben.  Vár u. 38.  Nyitva: 9:00-20:00 Hétfő szünnap!

A teljesítés feltételei: a túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, akár több év alatt, több szakaszra bontva is (minden esetben onnan folytatva, ahol megszakították). 
Igazolás: az útvonal leírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére kell eljuttatni. A teljesítés elfogadása után az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő címére postázzuk. Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található. 

Megrendelés e-mailben:
az alábbi Megrendelés gombra kattintva, valamint az osvenyinfo@gmail.com címen. 

A túramozgalom teljesítése után kérjük e-mailben érdeklődjön a postázási címről, mert az igazolófüzetben szereplő postafiók cím megszűnt.
E-mail cím: osvenyinfo@gmail.com 
Az igazolófüzetek mellé kérjük megcímzett válaszborítékot is mellékeljen. Ajánljuk a postakész borítékot, ahol nincs súlykorlátozás.
1-3 db füzethez elsőbbségi postakész kisboríték: 360 Ft, ajánlott postakész boríték: 800 Ft,
4-7 db füzethez közepes elsőbbségi postakész boríték: 900 Ft, ajánlott postkész közepes boríték: 1.400 Ft.

Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérhetnek. A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és élményekben gazdag túrákat kívánunk!