Öreg Bakony Bakancsosa

Jelvényszerző túramozgalom

Kedves érdeklődő!

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2000.-ben jelvényszerző túramozgalmat indított a Bakony-hegységben. A még ismeretlen Magas-Bakony ezernyi szépségét, geológiai érdekességeit szeretnénk megismertetni az érdeklődőkkel. Bízunk abban, hogy a túramozgalom teljesítői hazatérésük után, visszavágynak majd hazánk e gyönyörű vidékére.

Az Öreg-Bakony a Bakony-hegység központi, legvadregényesebb része (Magas-Bakony). Legmagasabb csúcs a Kőris-hegy (709 m), alacsonyabb társai a Kék-hegy (661 m), Som-hegy (649 m), Papod (644 m) és Középső-Hajag (646 m). A hegyvidék alapkőzete a dolomit és mészkő, amelyeket helyenként vastag löszréteg takar. Az évi 700-800 mm csapadék ellenére is csupán gyér vízű patakok vannak. Mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek az Odvaskő a Gerence-völgy mellékágában, a Kőris-hegy csúcsa alatti Ördög-lik, valamint a Pénzesgyőr felett magasodó Nagy-Som-hegy csúcsa alatti Kis- és Nagy-Pénlik. (Jelenleg nem látogatható!)

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A túra teljesítése nincs időhöz kötve, folyamatosan bármikor teljesíthető.
Az igazolófüzet ára: 1.300-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is.

16 igazolóhelyet kell felkeresni, melyek a következők:

1 .Zirc, arborétum
3. Kőris-hegy
5. Pörgöl-barlang (új)
7. Zoltay-forrás
9. Pénz-lik-barlang
11. Szekrényes-kő
13. Odvas-kő-barlang
15. Pápalátó-kő

2. Bakonybél, Erdők Háza
4. Szépalmapuszta, arborétum
6. Tisztavíz (új)
8. Király-kút Királykapu
10. Törkő-lik-barlang
12. Oltár-kő
14. Likas-kő-barlang
16. Bejáró-barlang

1 .Zirc, arborétum
2. Bakonybél, Erdők Háza
3. Kőris-hegy
4. Szépalmapuszta, arborétum
5. Pörgöl-barlang (új)
6. Tisztavíz (új)
7. Zoltay-forrás
8. Király-kút Királykapu
9. Pénz-lik-barlang
10. Törkő-lik-barlang
11. Szekrényes-kő
12. Oltár-kő
13. Odvas-kő-barlang
14. Likas-kő-barlang
15. Pápalátó-kő
16. Bejáró-barlang

Fontos változások!
Bakonybél: az Erdők Háza bizonytalan ideig zárva tart, ezért a buszmegállónál található boltban lehet kérni az Ösvénytaposó pecsétet (ez a Dornyay Béla Emlékút pecsétje is), de elfogadjuk az OKT bakonybéli pecsétet is. 
Király-kút: Nem kell lemenni a forráshoz! A piros sáv, piros kör jelzés elágazásban, a nagy fenyőfán található az igazolószám.

Igazolás: az útvonal leírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére kell eljuttatni. A teljesítés elfogadása után, az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő címére postázzuk. Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található. Akinek az igazolófüzetében 14 igazolóhely szerepel, nem kell a két új helyet felkeresnie, csak ajánljuk.

Megrendelés:
az alábbi Megrendelés gombra kattintva, valamint az osvenyinfo@gmail.com címen. 

A túramozgalom teljesítése után kérjük e-mailben érdeklődjön a postázási címről, mert az igazolófüzetben szereplő postafiók cím megszűnt.
E-mail: osvenyinfo@gmail.com 
Az igazolófüzetek mellé kérjük megcímzett válaszborítékot is mellékeljen. Ajánljuk a postakész borítékot, ahol nincs súlykorlátozás.
1-3 db füzethez elsőbbségi postakész kisboríték: 300 Ft, ajánlott postakész boríték: 800 Ft,
4-7 db füzethez közepes elsőbbségi postakész boríték: 750 Ft, ajánlott postkész közepes boríték: 1.200 Ft.

Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérhetnek. A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és élményekben gazdag túrákat kívánunk!