Túramozgalmak

Ösvénytaposók nyomában 

Teljesítménytúra mozgalom

A túramozgalom célja jutalmazni, díjazni az Egyesületünk túráin résztvevő túrázók hűségét, ezért a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Díjazás: egyedi érem
Teljesítés feltételei: Egy naptári éven belül az egyesületünk (ÖBT) által rendezett 6 teljesítménytúrából legalább 5 túrán kell részt venni, a túra rendezésének napján, minimum egy táv szintidőn belüli teljesítésével. Díjátadás: októberben a Bakonyi Barangolás túra céljában.

Öreg Bakony bakancsosa

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2000-ben jelvényszerző túramozgalmat indított a Bakony-hegységben. A még ismeretlen Magas-Bakony ezernyi szépségét, geológiai érdekességeit szeretnénk megismertetni az érdeklődőkkel. Bízunk abban, hogy a túramozgalom teljesítői hazatérésük után, visszavágynak majd hazánk e gyönyörű vidékére.

Az Öreg-Bakony a Bakony-hegység központi, legvadregényesebb része (Magas-Bakony). Legmagasabb csúcs a Kőris-hegy (709 m), alacsonyabb társai a Kék-hegy (661 m), Som-hegy (649 m), Papod (644 m) és Középső-Hajag (646 m). A hegyvidék alapkőzete a dolomit és mészkő, amelyeket helyenként vastag löszréteg takar. Az évi 700-800 mm csapadék ellenére is csupán gyér vízű patakok vannak. Mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek az Odvaskő a Gerence-völgy mellékágában, a Kőris-hegy csúcsa alatti Ördög-lik, valamint a Pénzesgyőr felett magasodó Nagy-Som-hegy csúcsa alatti Kis- és Nagy-Pénlik. (Jelenleg nem látogatható!)

Dornyai Béla emlékút

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2006-ban indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben, mellyel a neves kutatónak, a Bakony szerelmesének szeretnénk méltó emléket állítani.

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetnek a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel. Az útvonal hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet, gyönyörködhetnek, a festői szépségű Csesznek várában, majd egy igen kellemes vizű forrásból ihatnak. Megcsodálhatják a szépen felújított Szépalmapusztai arborétumot. Ellátogathatnak a Bakony-hegység egyik legszebb településére Bakonybélbe, és ihatnak a bővizű Szent-kút vizéből, mely egykor Szent Gellért szomját is oltotta. Felkapaszkodnak a Hajagok csúcsaira, majd leereszkednek a világszerte híres Herendre, ahol felkereshetik a Herendi Porcelángyár múzeumát is.

Rómer Flóris emlékút

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság 2009-ben indította a túramozgalmat a Bakony-hegységben. Méltó emléket szeretnénk állítani Dr. Rómer Flórisnak, aki a Bakony-hegység első tudományos kutatója és legkiválóbb ismerője volt. A Magyar régészet megalapozója.

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetnek a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel.