Hátizsák, öltözet

Mi kerüljön a hátizsákba és miben túrázzunk?

Hátizsák: étel, ital, édesség, gyümölcs. Ragtapasz, esőkabát, körömcsipesz vagy körömvágó olló. Térkép, de csak ha tudjuk értelmezni, mert különben csak összezavar! Egyéb személyes szükségletet kielégítő dolog pl. papír zsebkendő, ami másra is jó lehet.

Étel: szendvics vagy pogácsa, illetve egyéb kész (töltött) pékáru.

Ital: víz, üdítő vagy izotóniás ital (ami nem energiaital!). Mindezeket 0,5 literes üvegekbe érdemes tölteni, hogy könnyű legyen kezelni. A kulacsba sose töltsünk szénsavas vagy pezsgőtablettából készült italt, mert kinyithatja a kupakot és mindent eláztat a zsákban.

Édesség: csokival bevont ostyaszelet (pl. Balaton szelet), mert ilyenkor a tömény csokoládét nehezebb megenni, ráadásul az könnyebben megolvad. Szőlőcukor, ami kiváló vércukor szint leeséskor, vagy emelkedő után energiapótlásnak, erre jó a csokoládé is.

Gyümölcs: bármilyen gyümölcs jó lehet, de érdemes dobozban tartani, esetleg felszeletelni.

Mibe öltözz?

A vízálló cipő (ami nem feltétlen bakancs) nagyon jó szolgálatot tesz, mert reggel még vizes a fű. Kellemetlen átázott cipőben és vizes zokniban túrázni. Nem árt a vízhatlan nadrág, de ha nincs, bármilyen nadrág megfelel. A farmer védd a csalántól, bozótostól, szedertől, viszont fel tudja szívni a nedvességet a fűből.

Póló vagy trikó, fölé vékony hosszú ujjú póló, fölé cipzáras pulóver, vagy vékony kabát. Könnyedén le lehet venni pár réteget, ha meleg lesz. Vastag kabátot felesleges felvenni, mert túra közben kimelegedik az ember és csak teher lesz a túra során.

A fázósabbak hozzanak kesztyűt, sapkát, amit könnyen el tudnak tenni a hátizsákba.
Az erdőben mindig pár fokkal hűvösebb van, mint a lakott településeken.

Fentiek figyelembevételével kellemesebb lehet a túrázás még a kezdők számára is!
Jó túrázást és kellemes élményeket kívánok!

Petróné Felleg Annamária

Legutóbbi bejegyzések

Bakonyi festés 3.

Bakonyi festés 2.

Bakonyi festés 1.

Hátizsák, öltözet

Tájékozódás hiánya

Túra filozófiánk